SOLINS 7-INGREDIENS LABLABI (IRAQI KIKÄRTSSOPPA)

VÄLJ DITT SPRÅK

ENGLISH ESPAÑOL FRANÇAIS ROMÂNĂ SVENSKA عربي 中文 日本語 TIẾNG VIỆT हिंदी मराठी


FÖRBEREDELSETID 6-8 TIMMAR TILLAGNINGSTID 70 MINUTER GER 6 PORTIONER

För mig är lablabi den bästa maträtten att äta när det är kallt ute, och jag tror inte att jag är den enda som tycker så. Soppan är ganska populär i Irak, och säljs på Bagdads livliga gator under vintern. När jag äter det med familjen jag känner mig riktigt varm och är blir alltid påmind av Irak. Dessutom är soppan väldigt enkel att göra och behöver inte många ingredienser (bara kikärter och buljong), vilket jag tror är vad som gör den till den perfekta gatumat. I vanliga fall toppas den med citronsaft eller apelsinsaft och chilisås eller svartpeppar. Detta recept kommer från min farmor.

INGREDIENSER

200 gram tora kikärtor

Vatten, efter behov

1 kub grönsaksbuljong ELLER 1 msk allkrydda

1 msk gurkmeja

Salt, efter smak

Citron juice, efter smak

Svart, efter smak


OBS

På grund av karantän begränsningar kan ingredienserna som fotograferas inte vara exakt samma som de som anges. (Var inte rädd att vara kreativ när du provar receptet själv!)


METOD

FÖRBEREDA KIKÄRTORNA

Placera kikärtorna i en stor skål och tillsätt tillräckligt med vatten så att kikärtorna täcks med 7-8 cm vatten, det gör inget om det är mer än det behövs eftersom det kommer hälls av efteråt. Lämna kikärtorna över natten eller i 6-8 timmar.

Rin av vattnet och överför kikärtorna till en stor gryta. Täck med 2-3 cm vatten och låt dem koka på hög värme för drygt 10 minuter. (För att koka upp vattnet snabbare kan du också koka den i en vattenkokare först.) Skopa bort skummen på ytan.

SÄTT IHOP DIN LABLABI

Kolla om kikärtorna är klara genom att smaka på en, den ska vara mjuk men inte helt färdig. Nästa steg är att lägga i grönsaksbuljong eller allkrydda, gurkmeja och salt. Låt koka på medelvärme i cirka 1 timme.

När kikärtorna är färdiga och soppan har nått önskad konsistens, servera varmt. Garnera med lite citronsaft och svartpeppar för att göra det kryddigare.


TIPS 1

Om du inte har tid att lämna kikärtorna över natten kan du istället täcka dem med kokande vatten för ca en timme istället. (Tänk på att detta påskyndar processen, men det kan fortfarande ta några timmar innan dina kikärtor är klara.)


TIPS 2

Vissa människor gillar att lägga lite bakpulver till vattnet när de blöter kikärtorna eftersom det hjälper till att "fluffa upp" dem. Solin föredrar dem utan, men det är ditt val.


TIPS 3

För mer smak i soppan kan du förbereda några kycklingvingar för att lägga till i din lablabi. (Återigen föredrar Solin den vegetariska versionen.)


TIPS 4

För den traditionella irakisk smak rekommenderar Solin att man använder Sevilla apelsinjuice (نارنج) istället för citronsaft, men båda fungerar bra.

OM RECEPTENS BIDRAGSGIVARE

SOLIN DHEYAA HASAN SVERIGE

Solin kommer från Irak men bor i Sverige. På hennes fritid tycker hon om att läsa böcker eller skissa. Hennes favoriträtt är spaghetti och nyligen har hon börjat experimentera med nya recept (och kombinera gamla för att göra något nytt). Den här recept är en som hennes farmor lagar ofta för henne och hennes syskon när vädret blir kallt. Hennes farmor är en mycket traditionell kvinna och älskar att laga och dela recept med hennes barn och barnbarn.

0件のコメント

SUBSCRIBE TO BECOME

A WORLDLIER GLUTTON

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
The Red Goji © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest